Pakar kesihatan menasihatkan cara membaca label untuk mengenal pasti gula tambahan

“Bagi kanak-kanak, selalunya sumber utama gula tambahan bukanlah daripada apa yang mereka makan, tetapi daripada apa yang mereka minum.”¹

Gula tambahan ialah gula yang ditambah ke dalam makanan dan minuman semasa pemprosesan atau sebelum dimakan. Gula tambahan mempunyai pelbagai nama. Dalam suplemen susu, gula tambahan boleh termasuk maltodekstrin, pepejal sirap jagung, kanji jagung terhidrolisis, glukosa, fruktosa, dan sukrosa.² Gula semula jadi dalam susu lembu ialah laktosa.

Dalam kalangan kanak-kanak, pengambilan gula tambahan yang berlebihan menyumbang kepada peningkatan kadar obesiti dan berat badan berlebihan³–⁴, serta boleh meningkatkan risiko menghidap diabetes jenis 2.⁵ Ia juga dikaitkan dengan penyakit pergigian seperti kerosakan gigi, yang boleh menjejaskan keyakinan diri kanak-kanak dan mahal untuk dirawat.⁶

Bagaimana untuk mengetahui sama ada rumusan susu yang anda beli untuk anak anda mengandungi gula tambahan¹

Rumusan susu juga mengandungi laktosa, iaitu satu-satunya jenis gula semula jadi yang terdapat dalam susu. Ini bermakna semua jenis gula lain yang terdapat dalam rumusan susu adalah gula tambahan.

Bacalah label pemakanan pada bungkusan dengan teliti. Anda boleh mengenal pasti gula tambahan dengan melihat senarai ramuan, yang disenaraikan mengikut kandungan tertinggi hingga terendah. Bagi kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, sasarkan tiada gula tambahan langsung. Bagi kanak-kanak berumur 2 hingga 4 tahun, sasarkan kurang daripada 15 gram sehari, berdasarkan keperluan tenaga yang disyorkan oleh Pertubuhan Makanan dan Pertanian Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO).

Di HiPP, kanak-kanak adalah keutamaan kami. Kami memilih bahan-bahan yang paling hampir dengan alam semula jadi dengan penuh teliti.Diilhamkan oleh alam semula jadi, HiPP JUNIOR Organik menggunakan hanya laktosa susu semula jadi dan tidak mengandungi gula tambahan.Berikan anak anda HiPP JUNIOR Organik.Bantu menyokong kesihatan dan perkembangan anak anda dengan bahan organik dan sumber semula jadi.