“Bagi kanak-kanak, selalunya sumber utama gula tambahan bukanlah daripada apa yang mereka makan, tetapi daripada apa yang mereka minum.”¹
Gula tambahan ialah gula yang ditambah ke dalam makanan dan minuman semasa pemprosesan atau sebelum dimakan. Gula tambahan mempunyai pelbagai nama. Dalam suplemen susu, gula tambahan boleh termasuk maltodekstrin, pepejal sirap jagung, kanji jagung terhidrolisis, glukosa, fruktosa, dan sukrosa.² Gula semula jadi dalam susu lembu ialah laktosa.
Dalam kalangan kanak-kanak, pengambilan gula tambahan yang berlebihan menyumbang kepada peningkatan kadar obesiti dan berat badan berlebihan³–⁴, serta boleh meningkatkan risiko menghidap diabetes jenis 2.⁵ Ia juga dikaitkan dengan penyakit pergigian seperti kerosakan gigi, yang boleh menjejaskan keyakinan diri kanak-kanak dan mahal untuk dirawat.⁶
Bagaimana untuk mengetahui sama ada rumusan susu yang anda beli untuk anak anda mengandungi gula tambahan¹
Rumusan susu juga mengandungi laktosa, iaitu satu-satunya jenis gula semula jadi yang terdapat dalam susu. Ini bermakna semua jenis gula lain yang terdapat dalam rumusan susu adalah gula tambahan.
